Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
Autor: Vedrana Vlahović, 7. 4. 2017.
DANI KRUHA-DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE Učenici razredne nastave će u petak 15.10.2016. u 10.00 h imati prodajnu izložbu slatkih i slanih proizvoda od brašna i drugih plodova zemlje / rogača , jabuka , šipaka ../.
obilježavaju se tijekom mjeseca listopada, kao zahvala na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.
Prodajna izložba je humanitarnog karaktera te će se za proizvod davati dobrovoljna donacija. Dobrovoljni prilog je za učenike naše škole slabijeg imovinskog stanja za izvanučioničku nastavu.
Dani kruha obilježit će se još po razredima različitim aktivnostima.
- posjet pekarnici
- upoznavanje s načinima skladištenja i priprave raznovrsnih plodova zemlje
- prikupljanje žitarica i ostalih plodova
- razgovor s djecom i učenicima na temu “Od zrna do pogače” i “Plodovi našeg zavičaja" tr o kulturnom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka
- upoznati ih sa životnim ciklusom poljoprivrednih kultura (žitarice, voće, povrće, ostale kulture)
- istražiti etnografsku baštinu svog zavičaja u svezi s obradom zemlje i pripravom kruha
- literarni radovi, likovni radovi, fotografije, plakati, izrada kruha i peciva, uređivanje
- posjet staračkim domovima i darivanje kruhom
Ciljevi Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje su:
- upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)
- približiti im blagovanje kruha i narodne običaje
- poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage
- upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima
- upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje)
- upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus)
- upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama
- ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede
Svehrvatska smotra Dana kruha–dana zahvalnosti za plodove zemlje
održati će se 09. listopada 2016. u Stubičkim Toplicama.
Pokretač i intelektualni vlasnik projekta
Udruga Lijepa Naša
Mi jedemo odgovorno je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. U njemu sudjeluje 20 Eko-škola koje tijekom nastavne godine 2015/2016. realiziraju projekt. Sam projekt financiran je od strane Europske komisije, u RH mu je nacionalni koordinator Udruga „Lijepa naša“. Sudjeluje 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš- Fee: Češka- vodeći partner, Slovačka, Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Malta, Latvija, Hrvatska CILJ projekta je osposobljavanje mladih da budu aktivni i odgovorni sudionici naših prehrambenih navika.
Projekt se provodi metodologijom 7 koraka ( Eko škola).
1. Odbor eko škole
2. Analiza hrane
3. Akcijski plan
4. Praćenje stanja i ocjenjivanje
5. Rad prema nastavnom planu i programu
6. Obavješćivanje medija i uključivanje javnosti
7. Eko kodeks
Portali |
> Priručnik za učenje ... |
> Agencija za odgoj i ... |
> Ministarstvo znanost... |
> UNICEF |
> HDPIO |
> Mreža škola bez nasilja |
On-line rječnici |
Dnevni tisak |
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |