preskoči na sadržaj

Osnovna škola Supetar

Login
e-Dnevnik

OŠ Supetar

Tražilica
Sigurniji internet

BRINI O SEBI

- BUDI DOBRO - proŽIVI COVID

Portal za škole
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Časopisi

Kontakt

 

Skockajte web! 2012

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 1. 2011.

Ukupno: 1563541
Danas: 3
Prijevoz učenika

Sandučić povjerenja

Upis u srednje škole

Posjetite...

CARNet

Obrazovanje

Stručni skupovi

 

 
 

Folklor

 

DJEČJI TRADICIJSKI INSTRUMENTI

slike instrumenata - izvor. www.ethno.hr

Što je folklor?

 

Čega se prvo sjetite kad čujete riječ „folklor"? Vjerojatno nešto vezano uz narod i narodnu tradiciju. Jeste li možda pomislili na specifičnu glazbu i narodne napjeve? Ili možda na bogate narodne nošnje? A da li se negdje u vašim mislima rodila slika i o plesu? Da, da narodnom plesu ili kako ga češće nazivamo - FOLKLORU. Ne brinite, sva tri odgovora su točna i misleći na samo jedno nikako niste pogriješili! Ali možda je vrijeme da malčice proširite svoje znanje...

Ako želimo biti potpuno precizni, folklor dolazi od engleske riječi folk što znači narod (puk) i lore što znači znanje ili nauk. Svaka zemlja na svijetu ima svoj folklorni izričaj bilo kroz ples, glazbu, književnost, ritmove ili likovnu umjetnost. Kroz folklor se vidi povijest i tradicija te zemlje pa se umjetnost bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez elemenata folklora. Na primjer, kaže se: tko je bio u Španjolskoj, a nije gledao flamenco (njihov tradicionalni ples), taj nije vidio ništa!

Folklorni ples je u Hrvatskoj jako sačuvan i njegovan i zahvaljujući tome imamo ga priliku često vidjeti povodom različitih događaja. Folklor ima svoje specifične kostime ili bolje rečeno narodne nošnje. Ali nikako nije sve jedno koja se narodna nošnja nosi za vrijeme kojeg plesa. Svaki dio Hrvatske ima svoju karakterističnu narodnu nošnju po čemu se i može prepoznati odakle ples potječe i gdje se nekada plesao. Na primjer, plesovi iz Istre, Baranje, Podravine, Posavine, Slavonije, Dalmacije ne razlikuju se samo po plesnim elementima nego i po kostimima!

Baš zbog toga što oživljava ples naših predaka na tako zoran način, uz izvorne kostime i muziku (najčešće su to gajde, tamburice ili zborovi koji izvode narodne napjeve), folklorni ples je izrazito zanimljiv svim uzrastima. Satovi folklora održavaju se u raznim udrugama,  ali i u plesnim školama. Danas u Hrvatskoj ima mnogo različitih folklornih grupa koje se bave oživljavanjem i prenošenjem folklora na mlađe generacije. U školama se najčešće folklor uči na način da se upoznaju različiti plesovi iz različitih područja Hrvatske. Dok se recimo u nekim gradovima, podučavaju samo folklorni plesovi toga mjesta. Na taj način stanovnici se upoznaju s poviješću i prezentiraju Hrvatsku kroz te plesove na različitim događajima, priredbama ili predstavama unutar Hrvatske ili izvan nje!

 Dječji folklor

Stvarala su ga sama djeca, a često je vezan uz blagdane.

U dječji folklor možemo uvrstiti:
rugalice
brojalice
uspavanke 
dječje igre s pjevanjem

 
 

   Izvedba dječjih pjesmica, brojalica, rugalica i igara često je bila popraćena različitim dječjim instrumentima, uglavnom različitim vrstama udaraljki.                  

 

 

preskoči na navigaciju