Zdrava marenda
Autor: Vedrana Vlahović, 7. 4. 2017.
Učenici petih razreda sudjelovali su u zajedničkom satu razrednika pod nazivom „Zdrava marenda“, u petak 30. rujna. U sklopu Zdravstvenog odgoja i teme „Priprema zdravih međuobroka“, učenici su dobili zadatak da na sat donesu ono što smatraju zdravim međuobrokom odnosno zdravom marendom.
Trebali su istražiti kalorijske vrijednosti hrane koju donesu u usporedbi s hranom koju uobičajeno jedu (senvič, pizza, razna peciva i grickalice). Na taj način učenici su se upoznali s projektom „Mi jedemo odgovorno“. Učenici su prva dva sata u sklopu obilježavanja Europskog školskog dana sporta bili u Sportskoj dvorani. Treći sat zdravo su marendali i na taj način povezale su se planirane tjelesne aktivnosti i zdrava prehrana. Učenici su donijeli raznoliku hranu. Prevladavalo je voće (šipak, grožđe, mandarina, naranča, jabuka, grejp i banana). Jedan učenik je donio i domaće jagode koje vrijedno uzgaja sa svojim ocem. Bilo je tu suhih smokava, marelica i brusnica. Donijeli su i dosta orašastih plodova, orahe i bademe. Neki učenici su se potrudili ocijediti sok od mandarina i naranača. Jedna vrijedna mama pripremila je domaći đžem od breskve te ispekla domaći kruh, a druga vrijedna mama napravila je zdrave praline od sastojaka kao što su med, brusnice, orasi kokos i zobene pahuljice. Nakon što smo zdravo marendali, popričali smo o tome na koji način možemo poboljšati svoju prehranu, što od donesenog nas može zasititi, a što ublažiti želju za slatkišima. Učenici su govorili o kalorijskim vrijednostima hrane koju su donijeli. Došli smo zajedno do zanimljivih informacija i zaključaka. Na velikom odmoru pridružili su nam se učenici viših razreda koji su imali želju zdravo marendati. Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju te naravno vrijednim roditeljima na podršci u pripremi! Kako je izgledao sat možete pogledati na fotografijama.
Razrednice Anđela Vladislavić i Daria Gospodnetić
Mi jedemo odgovorno je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. U njemu sudjeluje 20 Eko-škola koje tijekom nastavne godine 2015/2016. realiziraju projekt. Sam projekt financiran je od strane Europske komisije, u RH mu je nacionalni koordinator Udruga „Lijepa naša“. Sudjeluje 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš- Fee: Češka- vodeći partner, Slovačka, Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Malta, Latvija, Hrvatska CILJ projekta je osposobljavanje mladih da budu aktivni i odgovorni sudionici naših prehrambenih navika.
Projekt se provodi metodologijom 7 koraka ( Eko škola).
1. Odbor eko škole
2. Analiza hrane
3. Akcijski plan
4. Praćenje stanja i ocjenjivanje
5. Rad prema nastavnom planu i programu
6. Obavješćivanje medija i uključivanje javnosti
7. Eko kodeks
Portali |
> Priručnik za učenje ... |
> Agencija za odgoj i ... |
> Ministarstvo znanost... |
> UNICEF |
> HDPIO |
> Mreža škola bez nasilja |
On-line rječnici |
Dnevni tisak |
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |